Tillbaka

Sammanfattning av MultiPrax Workshop I

05.06.2025 kl. 13:41
En sammanfattning av dialogen under Multiprax första workshop, som ordnades 13.6

Forskningsprojektet Multiprax ordnade en workshop på Brobergsterassen i Pedagogiska fakultetens utrymmen torsdagen 13.6.2024. Till workshopen inviterades alla som deltagit och blivit intervjuade i forskningsprojektet. Syftet med workshoppen var att dels presentera de preliminära resultaten av forskningen hittills och dels att få höra forskningsdeltagarnas åsikter och kommentarer om det vi forskare kommit fram till.  Veronica Lundqvist fungerade som facilitator för den engagerade diskussionen.

Projektets forskningsledare professor Ilse Julkunen inledde tillfället och välkomnade alla deltagare både på plats och online, varefter forskningsassistenterna Leo Larjanko och Jenny Nylund presenterade projektets bakgrund och hur forskningen organiserats på de olika välfärdsområdena samt forskningsfrågorna och datainsamlingen.

Innan den första gemensamma diskussionen med temat Förståelsen och implementeringen (operationaliseringen) av systemisk praktik i tre välfärdsområden presenterade doktorand Ann Backman presenterade den analys av välfärdsstrategier som gjorts inom ramen för forskningsprojektet.  Det diskuterades att utvecklingen av nya sätt och metoder för att arbeta behöver ha ledningens godkännande och vara förankrad i strategin. Dessutom behöver utvecklingsarbetet stödas upp av möjligheten till kontinuerlig fortbildning.  Förändringar inom verksamheten och verksamhetsområdet leder lätt till att utvecklingsarbetet stagnerar.  

Tobias Pötzsch och Jenny Nylund hade sammanställt en presentation kring vardagseffekter och hur dessa ser ut på basis av det data vi samlat in. Presentationen fungerade som underlag för workshoppens andra gemensamma diskussion under temat Den centrala kärnan och betydelsen av kompetens/kunskap i systemisk praktik för att nå effekter.

Under den sammanfattande diskussionen kunde konstateras att det systemiska arbetssättet kan anses ha fungerat som något bestående och tryggt under förändringarna som präglat såväl socialt arbete med barnfamiljer, barnskyddet som eftervården i och med övergången till välfärdsområden. Socialarbetarna söker trygghet hos varandra då ledarskap saknas och de systemiska teamen tjänar praktikerna också i ett arbetshandledande syfte. I ett av de tre välfärdsområdena som deltar i Multiprax forskningen är det fortfarande rätt så ovanligt att ta med klienterna i de systemiska team mötena. Under diskussionen kom vi fram till att det kräver en psykologisk trygghet inom arbetsgemenskapen för att som socialarbetare våga vara sårbar och säga ”jag vet inte nu vad som borde göras”, och även bjuda in klienterna och övriga samarbetspartners för att tillsammans med kolleger sträva till att hitta lösningar på klienternas allt mera komplicerade situationer. Den psykologisk trygghet kan anses vara central för att det systemiska arbetssättet skall fungera ändamålsenligt i praktiken.  

Vad gäller forskningsperspektivet så var vägkosten som vi tog med från workshoppen den att det krävs tid för att granska och förstå fenomen då förändringsprocesser är på gång. Det finns sällan varken tid, eller ekonomiska resurser för att bedriva longitudinell forskning i socialt arbete, men just nu finns det många goda skäl till att starta och bedriva forskning som fokuserar på uppföljning på längre sikt. Bland annat behöver den utveckling som nu sker inom de sociala tjänsterna som riktas till barn och deras familjer på välfärdsområdena inkludera långsiktiga uppföljningar.